Grafik Tasarım Nedir? Grafiker Ne Yapar?

Bir grafik tasarımcı, kitaplar, dergiler, posterler, takvimler, logolar ve diğer yazılı materyallerin sanatsal düzenlemesi ile ilgilenir. Çalışmalarında özel grafik bilgisayar programları kullanır.

Grafik tasarımcı olmak için dört yıllık meslek lisesi grafik tasarım eğitim programını tamamlamak gerekmektedir.

Bir grafik tasarımcının işi, dergilerin, afişlerin, reklam panolarının, takvimlerin, şirket logolarının ve diğer görsel bilgilerin düzenini tasarlamaktır. Statik görüntülere ek olarak, grafik tasarımcılar hareketli görüntülerin belirli unsurlarını da işleyebilirler, yani yeni medyada teknik, tasarım ve bilgi açısından karmaşık ürünlerin yaratılmasıyla ilgilenen ekiplere katılabilirler.

Grafik tasarımcıların "görsel iletişim" ile uğraştığı söylenebilir ki bu da fotoğrafla uğraşmayı da içerir. Grafik tasarımcılar, tasarım yapmadan önce müşterilerinin ve potansiyel kullanıcılarının ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini bilmelidir. Her zaman, ne tür bir ürün istediğini belirleyen müşteriyle anlaşarak çalışırlar. Grafik tasarımcılar genellikle iyi bilinen tasarım trendlerine güvenir, ancak yine de kendi ayırt edici tarzlarını geliştirmeleri önemlidir.

Bilgi, Beceri ve İstenen Nitelikler

Grafik tasarımcılar yaratıcı olmalı ve gelişmiş bir estetik anlayışa sahip olmalıdır. Bu işi yapmak için önemli nitelikler, işte kesinlik, hızlı gözlem yeteneği, iyi konsantrasyon ve yüksek genel kültür ve bilgidir. İyi çizim ve iletişim becerilerinin yanı sıra uzun süre çalışmaya ve zaman baskısı altında çalışmaya istekli olmak da arzu edilir.

Personel Alımı Çalışma Koşulları

Grafik tasarımcılar, donanımlı ve iyi aydınlatılmış ofislerde çalışırlar. Çalışmaları büyük özveri ve hassasiyet gerektirir. İşlerini bitirmeleri gereken tanımlanmış son tarihlere bağlıdır, bu nedenle genellikle işte daha uzun süre kalırlar veya evde çalışırlar. Çalışma kontrendikasyonları şunlardır: az görme, renk körlüğü, kas-iskelet sisteminde ciddi bozukluklar ve bilişsel ve duygusal işleyişi önemli ölçüde bozan kronik bozukluklar.

Personel Alımı İlgili Meslekler

Tekstil tasarımcısı, moda tasarımcısı, manzara tasarımcısı, iç mimar, web sitesi tasarımcısı, görsel sanatçı.

Personel Alımı İstihdam Olanakları

Grafik tasarımcılar genellikle tasarım stüdyolarında ve matbaalarda istihdam edilmektedir.