20 Eylül 2024
weather
23°
ANASAYFA İŞÇİ ALIMI 2023 Engelli ve Yaşlı Aylıkları Ne Kadar Olacak?

2023 Engelli ve Yaşlı Aylıkları Ne Kadar Olacak?

Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından engelli veya yaşlı bireylere ödenen aylıkların yıl başında ne kadar zam alacağı konusu belirsizliğini korumaktadır.
yazar
Burak Demir
Admin
997
GÖSTERİM
2023 Engelli ve Yaşlı Aylıkları Ne Kadar Olacak?

2023 engelli aylığı miktarları, memur maaş katsayısına gelecek olan zam ile aynı oranda zamlanacaktır. Aynı şekilde memur maaşına endeksli olan 2023 yaşlı aylığı miktarı da bu doğrultuda yeni zam görecektir. 2022 sayılı kanun kapsamında engelli ve yaşlı bireylerin doğrudan kendilerine yatırılmakta olan aylıklar, her 6 ayda bir memur maaşları ile orantılı olarak zam görmektedir. PTT şubelerinden çekilen engelli aylığı ve yaşlığı başvuruları ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılmaktadır.

Engelli Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halk arasında sakatlık maaşı ya da özürlü maaşı olarak bilinen engelli aylığı başvuruları için bir takım süreçler takip edilir. %40 ve üzerinde engel raporu bulunan bireylerin kendisi veya varsa vasisi aracılığıyla ikamet ettikleri ilçenin Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat edilmektedir. Hanede kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin 1/3’ünü geçmeyen engelli bireylere rapor yüzdesine göre 1226 TL ve 1840 TL tutarlarında ödeme yapılmaktadır.  Ayrıca 18 yaşının altındaki engelli çocukların ise anne ve babalarının gelir durumuna bakılmaktadır. Başvurusu kabul edilenler için ise sabit 1226 TL ödeme yapılır. 2023 Engelli Aylığı tutarları da yıl başında yapılacak olan memur maaşına göre artacaktır.

65 Yaş Aylığı Başvuruları Nereden Yapılır?

Yaşlılık maaşı, 65’lik maaşı gibi isimlerle anılan aylık desteğin resmi ismi Yaşlı Aylığıdır. 2022 sayılı kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş kişilere ödenmektedir. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ve kendisi ile varsa eşinin gelirlerinin hesap edildiği uygulamada, hanede yaşayan diğer bireylerin aylıkları hesap edilmemektedir. Buna göre kendisi veya eşinin emekli maaşı olanlar yaşlı aylığı alamazlar. Başvurular ise yine Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından alınmak ve değerlendirilmektedir. Aylık 1684 TL olarak ödenen destek için 2023 yaşlılık maaşı tutarı memur maaşlarına gelecek zam oranında artış gösterecektir. Başvuruları kabul edilen 65 yaşını dolduran kişiler Türkiye’deki herhangi bir PTT şubesine kimliği ile başvurarak aylıklarını çekebilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kişisel Gelişim Kitapları Okumanın Faydaları

Kişisel Gelişim Kitapları Okumanın Faydaları